Hangi materyal kullanılırsa kullanılsın kronlar (tek dişin kaplanması), köprüler (eksik dişlerin yanındaki dişlerle birlikte kaplanması) sabit protezlerdir. ZİRKONYUM VE EMPRESSLER, İMPLANT ÜSTÜ KRON VEYA KÖPRÜLER ve klasik metal destekli porselenler… Tüm bu uygulamaların ortak yönü ağızda sabit olup hasta tarafından çıkarılamamasıdır.
Kuron nedir ve niçin kullanılır?
Hasarlı bir dişi yeniden eski haline getirmek için dişe uygulanan bir kaplamadır. Amacı dişi güzelleştirmek, sağlamlaştırmak ve korumaktır. Kuron aşağıdaki durumlarda yapılabilir.
- * Yeterince diş desteğinin olmaması durumunda büyük bir dolguyu restore etmek için,
- * Zayıf dişlerin kırılmasını önlemek için,
- * Bir diş implantına üst yapı olarak,
- * Kırık, şekli bozuk veya renklenmiş dişleri kaplamak için.
Köprü tam olarak nedir?
Bir veya birden fazla dişin kaybı durumunda oluşan boşlukları doldurmak için, komşu dişlerden destek alınması esasına dayanan bir tedavi şeklidir.
Metal destekli porselenler:
Metal bir alt yapı üzerine porselenin istenilen diş formuna uygun olarak, teknisyenin elde şekillendirmesiyle yapılırlar.
Metal alt yapılı porselenlerde önce metal yapılır, metalin üzerine metal alt yapıyı maskelemek için opak sürülür işte sürülen bu opak ışık geçirgenliğini engeller ve dişlerin yapay olduğu görüntüsünü verir. Opağın üzerine de porselen yapılır.
Metal destekli porselenler günümüzde halen yüksek oranda kullanılmaktadır. Genelde metalsiz porselenlere ya da zirkonyum porselelere göre ekonomik olmaları sebebiyle tercih edilmektedirler. Bazı durumlarda, hareketli protezlerin destek alınacağı dişlerde de hassas tutucular dediğimiz unsurları sabit doğal dişlere yerleştirmek için de metal destekli kronlar kullanılır.
İmplant üstü porselenlerin çoğu metal desteklidir. Ön grup dişlerde istenirse zirkonyum denilen metalsiz porselenler kullanılabilir. Yıllardır diş hekimliğinde kullanılan metal destekli porselenlerde de günümüz teknolojisinden faydalanılmaktadır. Daha doğal görüntü için düşük ısılı dediğimiz porselen pişirme teknikleri ya da eşit kalınlıkta ince bir metal elde etmek için manyetik mıknatıslama teknikleri gibi. Dokuyla uyumlu, oldukça ince kalınlıkta metaller bugün bilgisayar teknolojileri kullanılarak yapılabilmektedir. Özellikle arka grup dişlerde, gülme hattından uzak dişlere metalli porselenler yapılabileceği gibi ön grup dişlerde de kullanılmaktadır.
Metal alerjisi olanlar için, eğer metal destekli restorasyonlar kullanılması gerekiyorsa nikelsiz doku dostu metaller de üretilmiştir.
Estetik dişhekimliğinde gün geçtikçe metal içeren porselenlerden vazgeçiliyor. Daha sağlıklı daha estetik ve daha direçlilik gibi istediğimiz tüm özelliklere sahip olan bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Zirkonyum esaslı porselenleri hem ön dişlerde kullanabilecek kadar doğal olmaları, hem de arka dişlerde kullanılabilecek sağlamlıkta olmaları sebebiyle güvenle tercih etmekteyiz. bu sistemler hekimin ve hastanın hayatını daha kolay hale getirmektedir ve kişilerin yaşam kalitesini arttırmaktadır.Ama eğer kıymetli metallerle ve iyi teknisyenlerle çalışılırsa metal destekli porselenlerle de tatmin edici ESTETİK sağlanır.